• تلفن09018317541 - 02142326
  • ایمیلinfo@ptd-co.com
  • آدرستهران، میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کشاورز، فلسطین شمالی ، نبش کوچه راد، ساختمان عرفان، پلاک 441
  • ساعتهای آزادساعت کاری : 8صبح الی 5 بعداظهر
پرشین تجارت دوان
  • تلفن09018317541 - 02142326
  • ایمیلinfo@ptd-co.com
  • آدرستهران، میدان ولیعصر، ابتدای بلوار کشاورز، فلسطین شمالی ، نبش کوچه راد، ساختمان عرفان، پلاک 441
  • ساعتهای آزادساعت کاری : 8صبح الی 5 بعداظهر

تجارت امن و پایدار با پرشین تجارت دوان

02142326   [vfb id=1]

اصطلاحات بازرگانی

اطلاع از اصطلاحات بازرگانی و گمرکی برای افرادی که به عنوان بازرگان و تاجر قصد فعالیت دارند، بسیار مهم و ضروری است. اطلاع از این اصطلاحات به وارد کننده کمک می کند تا ضمن ارتباط بهتر با دیگر بازرگانان، بتوانند زنجیره کارهای اجرایی و امور تشریفاتی گمرک را نیز در جهت ترخیص کالا آسان تر پیگیری کند. در ادامه این مطلب قصد داریم به ارائه تعریفی ساده از اصطلاحات بازرگانی بپردازیم.

گمرک (Custom) چیست؟

گمرک یک سازمان دولتی است که مسئولیت اجرای قوانین گمرکی را برعهده دارد و نسبت به اخذ حقوق و عوارض ورودی و خروجی کالاها در زمینه واردات و صادرات نظارت می کند. همینطور این سازمان نسبت به دریافت حقوق گمرکی که یک نوع مالیت است نیز اقدام می کند.

تشریفات گمرکی

کلیه اقداماتی که وارد کننده و یا اشخاص ذی نفع باید برای ترخیص کالا از گمرک انجام دهند، تشریفات گمرکی نامیده می شود.

حق العمل کاری در گمرک

حق العمل کار شخصی حقیقی و یا حقوقی است که از سوی وارد کننده برای انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا، وکالت دارد.

اصطلاحات بازرگانی

اصطلاحات بازرگانی بسیار گسترده می باشد که در این مقاله از سایت گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان قصد داریم به ارائه توضیحاتی پیرامون مهم ترین آن ها بپردازیم.

 

اظهار گمرکی (Custom Declaration)

اظهار گمرکی هر گونه اظهار شامل اطلاعات و جزئیات مورد نیاز گمرک را ارائه می دهد.

فرم اظهارنامه (Declaration form)

فرم اظهارنامه توسط گمرک در اختیار تاجر و یا نماینده او قرار می گیرد تا مشخصات کالایی را که قصد ترخیص آن را از گمرک دارد، در آن اظهار کند.

بارگیری (Loading)

بارگیری شامل قرار دادن محموله، کالا و یا بار بر روی وسیله حمل و نقل کالا می باشد.

بارنامه (Bill of Lading)

بارنامه سند مالکیت و حمل کالا می باشد. از بارنامه به عنوان قرارداد حمل و رسید کالا نیز استفاده می شود. درج برخی از اطلاعات شامل نام فرستنده و گیرنده کالا، محل بارگیری، مقصد کالا، تعداد بسته ها، شماره و علامت، وزن با ظرف، نوع کالا، نام کشتی و هواپیما، شماره وسیله حمل و نقل، تاریخ صدور بارنامه و … در بارنامه الزامی است.

بیجک (Exit Permission)

بیجک سندی است که انباردار برای صاحب کالا و یا نماینده قانونی او، پس از صدور پروانه سبز گمرکی، در جهت ترخیص کالا از گمرک صادر می کند.

پیش فاکتور یا پروفرما (Performa Invoice)

پیش فاکتور یا پروفرما شامل برخی موارد از جمله کالای مورد سفارش، شماره قرارداد، تاریخ قرارداد، شماره سفارش خریدار، اطلاعات مربوط به حمل، اطلاعات و جزئیات کالا، شیوه بسته بندی، شروط پرداخت وجه، اطلاعات مربوط به بانک فروشنده و خریدار، تاریخ حمل کالا، تعیین و معرفی موسسه بازرسی جهت اطلاع خریدار و … می باشد که شرایط فروش کالا از سوی فروشنده را متضمن می شود.

ترخیص گمرکی (Custom Clearance)

انجام تشریفات گمرکی لازم که اجازه می دهد کالا برای مصرف داخلی وارد، صادر یا تحت رویه های گمرکی دیگر قرار گیرد.

حمل و نقل بین المللی کالا (The international transport of goods)

حمل و نقل بین الملی شامل جابه جایی و حمل کالا از یک کشور به کشور دیگری می باشد.

قبض انبار (Warehouse Bill)

قبض انبار در واقع رسید دریافت کالا توسط انباردار است.

قبض باسکول (Scale Bill)

سند باسکول نشان دهنده وزن کالا می باشد.

کوتاژ (Cottage)

کوتاژ به عملیات ثبت اظهارنامه ‌ها در دفاتر گمرکی گفته می شود.

ارزش گمرکی (Customs value)

ارزش گمرکی نشان دهنده ارزش کالای وارد شده در گمرک هر کشور می باشد.

اعلاميه ارز (Currency Declaration)

اعلامیه ارز در واقع در مصداق سندی می باشد که از سوی بانک صادر می گردد و نشان دهنده مبلغ ارز انتقال يافته جهت خريد كالا و ارز ريالی و تاريخ گشايش اعتبار است.

بارنويسي (Writing)

توسط مامورین مخصوص و در زمان تخلیه کالا از وسایل نقیله حمل کالا انجام می شود تا با بارنامه و مانیفست تطبیق داده شود.

ترانشيب (Transcendence)

ترانشیب کالا یک روشی گمرکی می باشد. طی این روش کالای وارداتی از نظارت گمرک خارج شده و توسط یک وسیله حمل و نقل ورودی به یک حمل و نقل خروجی منتقل می شود.

تعهد ترانزيت (Transit Commitment)

این تعهد توسط گمرک تنظیم می شود. مطابق با این تهعد کالاها می توانند به طور ترانزیت گمرکی، یعنی بدون اینکه پيش پرداخت حقوق و عوارض ورودی را پرداخت کنند، حمل شوند.

این تعهد معمولا دارای مشخصات لازم برای تعيين حقوق و عوارض ورودی در مهلت مقرر و يک تعهد تضمين شده مبني بر ارائه كالا يا مهر و موم گمركی و … به دفتر گمركی مقصد می باشد.

درابک (Drabak)

شامل مبلغ حقوق و عوارض ورودی می باشد.

دمپينگ (Dumping)

دمپينگ شامل عرضه کالا در بازار های خارجی است که قیمت تمام شده آن کم تر از قیمت نهایی تولید می باشد.

سود بازرگانی (Commercial Profits)

سود بازرگانی مبلغی است که مطابق مصوب هیئت وزیران علاوه بر حقوق گمرکی از وارد کنندگان دریافت می گردد. سود بازرگانی توسط دولت و با حمایت از تولیدات صنایع کشور، قابل تغییر می باشد.

تغییر سود بازرگانی توسط دولت انجام می شود و این جمله به این معنی است که ایجاد هر گونه تغییر در میزان سود بازرگانی نیازمند مقدمات، تشریفات و زمان طولانی می باشد.

كابوتاژ (Cabotage)

به حمل کالایی از یک بندر به بندر دیگر در داخل کشور، کابوتاژ گفته می شود. البته انتقال کالا از یک گمرک به گمرک دیگر در کشورهای همجوار نیز کابوتاژ گفته می شود. کابوتاژ نیازمند تشریفات گمرکی و دو اظهار نامه در هنگام خروج کالا از بندر یا مرز و دیگری در هنگام ورود کالا به گمرک و یا مرز می باشد.

كالای ضبطی در گمرک (Customs seized goods)

زمانی که یک کالا ممنوع الورود و یا غیر مجاز باشد، ضبط کالا (به مالکیت درآمدن دولت) در گمرک انجام می شود. البته ضبط کالا در گمرک زمانی صورت می گیرد، که وارد کننده اقدام به واردات کالای غیر مجاز کرده باشد و در زمان سه ماهه هم که گمرک در اختیار او گذاشته، اقدامی جهت اعاده کالا از کشور نکرده باشد.

در این صورت پس از گذشت سه ماه، گمرک کالا را ضبط می کند. پس از ضبط کالا نیز دو ماه به وارد کننده وقت می دهد تا اگر شکایتی دارد به دادگاه شهرستان اعلام نماید.

كالاهای متروكه (Abandoned goods)

به کالا هایی گفته می شود که توسط صاحب کالا، رها شده باشد. زمانی یک کالا متروکه به حساب می آید که صاحب کالا در مدت زمان طولانی در جهت ترخیص آن اقدامی نکرده باشد و یا در ارائه مجوزهای لازم تاخیر کند.

لازم است اشاره کنیم که زمانی یک کالا متروکه اعلام می شود که چهار ماه از تاريخ اولين قبض انبار گذشته باشد و صاحب کالا اقدامی برای ترخیص کالا نکرده باشد. البته اگر وارد کننده دارای دلایل منطقی برای عدم مراجعه و ترخیص کالا از گمرک، در طول این چهار ماه داشته باشد، می تواند درخواستی را تنظیم کرده و به گمرک ارائه دهد و تقاضای تمدید مهلت ترخیص کالا را داشته باشد.

كالا های مرجوعی (Reference goods )

به کالا هایی گفته می شود که با عنوان واردات موقت وارد کشور می شود و پس از پایان مهلت واردات، به عنوان کالای مرجوعی شناخته می شود. برای این نوع از کالا ها به دلیل ممنوعیت و یا مطابقت نداشتن با استانداردهای اجباری، امکان ترخیص وجود ندارد و باید به کشور مربوطه مرجوع شود.

کالاهای توشه ای و ملزومات (Luggage goods and supplies)

کالاهای توشه ای و ملزومات شامل کالاهای اختصاص یافته برای مصرف توسط مسافران و كاركنان كشتی ها، هواپيماها يا قطارها می باشد.

هزينه های گمركی (Customs costs)

این هزینه ها مبالغی هستند که بایستی برای برخی امور شامل تخليه، باربری، انبارداری، آزمايش، تعرفه بندی، بدرقه كالا و … به گمرک پرداخت شوند.

مانيفست ( Manifest)

به فهرست محموله های وسیله نقلیه ای که کالا را حمل کند، مانیفست می گویند. شامل یک کشتی، يک قطار يا يک كاروان از كاميون ها گفته می شود. مانیفست شامل فهرست محموله هایی است که بیش از یک بارنامه دارند و به آن فهرست کل کالا نیز گفته می شود. لازم است اشاره کنیم که مانیفست در زمان رسیدن محموله تجاری به گمرک ارائه می شود.

ترخیصیه (DELIVERY ORDER)

ترخیصیه برگه حواله و یا حواله نامه ترخیص می باشد.  ترخیصیه سندی است که در خطاب به حمل کننده و یا انباردار تنظیم می شود . در آن از انبار دار خواسته می شود که کل کالا و یا مقدار معینی از آن را تحویل شخصی که نام او در ترخیصیه درج شده است، دهد.

ارتباط با کارشناسان مشاور

برای ارتباط با کارشناسان مشاور مجموعه بازرگانی پرشین تجارت دوان و دریافت مشاوره تخصصی رایگان پیرامون واردات و ترخیص کالا، از طریق شماره تماس 02142326 ، واتساپ 09018317541 اقدام نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.